Typologie(ën)

herenhuis

Ontwerper(s)

Paul PICQUETarchitect1909

Statut juridique

Beschermd sinds 30 augustus 2012

Stijlen

Eclectisme
Neorenaissance

Inventaris(sen)

Dit (deze) goed(eren) bezit(ten) de volgende waarde(n)

Onderzoek en redactie

2014-2016

id

Urban : 36857
lees meer

Beschrijving

Op de hoek met de Albertlaan, opmerkelijk herenhuis in eclectische stijl met invloed van de neo-Italiaanse renaissance, toegeschreven aan architect Paul Picquet, 1909.

Opstand van twee bouwlagen die het beeld van een Florentijns renaissancepaleis oproepen: vier traveeën aan de Molièrelaan, een gebogen hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw., en drie traveeënVerticale geleding van een gevel, bepaald door afstand tussen twee opeenvolgende steunpunten (vb. muurdammen, zuilen, ...) aan de Albertlaan. Gevels bekleed met witsteen, op hardstenen sokkel versierd met rustica; benedenverdieping versierd met bossageIn oorsprong een gevelbehandeling waarbij ruwgehakte, rechthoekige blokken natuursteen uit de loodlijn steken en de gevel op die manier een fors, rustiek (rustica) karakter verleent; later op gevel vormelijk geïmiteerd door middel van uitspringend al dan niet bepleisterde bakstenen blokken of banden (doorlopende schijnvoegen). in panelen. Gekoppelde rondboogvensters met invloed van de Florentijnse renaissancestijl. Verdieping geritmeerd door pilastersPlatte, weinig uitspringende muurpijler, vaak met basis en kapiteel., dubbele ter hoogte van de hoektraveeTravee op de hoek (meestal 45°) van een gebouw. en van de twee uitspringende zijtraveeën. Borstweringen met balustersVaasvormige spijl van een borstwering.. Mansardedak verlicht door oeils-de-boeuf; op de hoek, koepeldakDak waarvan de buitenomtrek die van een koepel is. bekroond door een bolvormige acroterie.

Aan de Molièrelaan, gevel links geflankeerd door een volume van één bouwlaag bekroond door een balustradeHekwerk van spijlen of balusters., met een smeedijzeren rondbogige inrijpoort onder een dakterras afgesloten door een metalen borstwering1. Verhoogd gedeelte van een vestingsmuur waarachter men veilig kan lopen; - 2. Muurtje of hekwerk (balkon, terras); - 3. Deel van een muur tussen vloer en onderzijde van een venster; - 4. Verhoging van de buitenmuren van een huis boven de zolderbalken waarop een muurplaat rust.. Aan deze zijde, achteruitbouwstrook ingenomen door een tuintje en afgesloten door een hardstenen muurtje rond smeedijzeren traliewerk.

Interieur. De inrijpoort geeft toegang tot een monumentale marmeren trap die oorspronkelijk door een daklicht werd verlicht, met in elk van de twee bouwlagen een enfilade van vertrekken in L-vorm. De salons op de benedenverdieping hebben een rijk en verzorgd decor, bewaard (schoorstenen in gekleurd marmer, parket, lambrisering in bewerkt hout, terracottabeelden met Bacchus als thema, enz.).

Beschermd 30.08.2012


Bronnen

Archieven
GAV/DS 4840 (1909), 5664 (1911), 22541.

Publicaties en studies
DEL MARMOL, B., De Molièrelaan en de Berkendaalwijk, GOB, Brussel, 2002 (Brussel, Stad van Kunst en Geschiedenis, 33). 29.