Square met rechthoekig grondplan, in bouwblok tussen Théodore Verhaegenstraat, Fernand Bernierstraat en Bosniëstraat, geeft uit op Emile Féronstraat.

Aangelegd bij K.B. van 25.11.1953, op initiatief van de coöperatieve vennootschap de Sint-Gillische Haard en vervangt bebouwing van eind 19e eeuw, waaronder een twintigtal serres gebouwd tussen 1894 en 1897 i.o.v. de heer Delanghe, sierplantenkweker.

Benaming naar Gérard Van Caulaert (1874-1957), schepen van openbare werken in Sint Gillis van 1936 tot 1947.

Square omvat acht gebouwen volgens symmetrisch schema in U-vorm, met in totaal 64 appartementen (nr. 1 en 8: elk 8 appartementen; nr. 2-3, 4-5, 6-7: elk 16 appartementen), n.o.v. arch. Roger Dejeneffe en Joseph Thomas, 1951. Bakstenen gevels (Boom) van vier bouwlagen onder schilddak. De gebouwen sluiten twee opeenvolgende binnenplaatsen in, afgeboord door muren met rondbogen en bepleisterd met blauwe Cimorné. Ronde toegangsbogen met traliewerk leiden naar tuinen achter nr. 4 en 5.
Renovatie van het geheel in 2002 (schrijnwerk, parkeerplaats, kinderspelen, banken, e.d.).
Bekijk de weerhouden gebouwen

Bronnen

Archieven
GASG/DS 156 Emile Féronstraat: 3600 (1894), 986 (1897), 109 (1951).
AAM/Fonds Roger Dejeneffe en Fonds Joseph Thomas.

Publicaties en studies
Inventaris van de volkswoningen te Brussel, Sint-Lukaswerkgemeenschap, Brussel, 1985, fiche 182.

Tijdschriften

‘Une réalisation nouvelle du Foyer Saint-Gillois, Le square Van Caulaert ', La Maison, 11, 1955, pp. 334-335.